- Úvod
- Kávový rádce
- Příprava kávy
- Příprava kávy ve vacuum potu
PŘÍPRAVA KÁVY VE VACUUM POTU
Vacuum potu se také někdy říká kávový sifon(anglicky též "siphon brewer"), nebo Vacpot. Jde o velmi originální způsob přípravy kávy, který z důvodu náročnosti přípravy není příliš vhodný na denní použití, ale zaručeně s ním vždy ohromíte návštěvy.
Výhody:
- Netradiční příprava, kterou ohromíte publikum
- Vyniknou zde všechny barvy a tóny výsledné kávy
Nevýhody:
- Nákladná investice v podobě vacuum potu
- Komplikovaná manipulace - mytí, plamen, neskladnost
Vacuum pot tvoří dvě skleněné nádoby, baňky vyrobené z chemického varného skla, které spojuje trubice s filtrem.
Základním principem Vacuum potu je teplotní roztažnost plynů a přetlak, který vytlačí vodu z dolní baňky do horní, a následný podtlak, který naopak dostane vodu, resp. již hotovou kávu, z horní baňky zpět do dolní. Nezbytnou součástí Vacuum potu je lihový nebo propanbutanový hořák.
Postup přípravy kávy
Jako u všech alternativních příprav, i zde záleží především na poměru kávy a vody, hrubosti namletí, času a teplotě vody. Stejně jako u většiny alternativních metod přípravy kávy i zde používáme nejčastěji 60–70 gramů kávy na jeden litr vody. Pro nejběžnější objem přístroje 330 ml proto použijeme kolem 20 gramů kávy namleté na střední hrubost, o něco jemněji než na drip.
Filtr je možné použít papírový nebo látkový z bavlny, jehož značnou nevýhodou jsou nároky na údržbu. Musí se často prát bez použití saponátu, protože má tendenci zachycovat do sebe pachy. Káva je pak tímto často ovlivněna. Papírový filtr je nutné před použitím prolít nejlépe vařící vodou, která z něj odstraní veškeré nežádoucí látky a zbaví výslednou kávu papírové chuti.
U Vacuum potu je nejdůležitější sledovat teplotu vody. Ideální je teplota 92 – 94 °C, kterou potřebujeme získat v horní baňce.
Nejprve ve spodní nádobě necháme vodu nad plamenem vařit. U lihového hořáku je možné nastavit si velikost plamene dle potřeby upravením délky knotu. Jakmile ke spodní nádobě připojíme horní část a utěsníme, vzduch, který v nádobě zůstal, se teplem roztáhne a veškerou vodu vytlačí do horní baňky. Voda se díky kontaktu s filtrem a horní baňkou ochladí, je vhodné ji zamíchat a přeměřit, zda má skutečně požadovanou teplotu.
Následně můžeme vsypat namletou kávu a pořádně zamíchat, aby se veškerá káva rovnoměrně namočila. V první fázi začne unikat spousta oxidu uhličitého, obzvlášť u čerstvé kávy. Mícháním vrstva oxidu z větší části opadne a kávu pak můžeme nechat v klidu vyextrahovat. V závislosti na hrubosti namletí doporučujeme pohybovat se mezi 1 – 2 minutami.
Po požadovaném čase extrakce zhasneme plamen pod Vacuum potem a vzduch v dolní baňce se při ochlazování začne smršťovat na svou původní velikost, tím pádem se káva pomalu přefiltruje dolů. Kávu je dobré na začátku ochlazování lehce zamíchat, aby se vytvořil správný tvar kávové sedliny na filtru a tím i ideální průtok přes filtr. Voda vždy teče převážně cestou nejmenšího odporu a nemuselo by jinak dojít k rovnoměrné filtraci.
Kávu v dolní baňce necháme ještě vychladnout, neboť nádoba byla přímo nad plamenem a je stále horká. Káva navíc při nižších teplotách často odhalí více chutí.
video: http://vimeo.com/doubleshotcz/vacuum-pot
kód:
<iframe src="//player.vimeo.com/video/15333460" width="500" height="281" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe> <p><a href="http://vimeo.com/15333460">Vacuum Pot</a> from <a href="http://vimeo.com/doubleshotcz">doubleshot - pražírna kávy</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>