- Úvod
- Kávový rádce
- Příprava kávy
- Příprava kávy v dripu
PŘÍPRAVA KÁVY V DRIPU
Plastový, keramický či skleněný hrneček ? tak přibližně vypadá drip, vynález na filtrovanou kávu. Příprava překapávané kávy je velmi jednoduchá. Chuťový výsledek bývá více než uspokojivý.
Drippery dělíme především podle velikosti a tím pádem podle množsví kávy, kterou chceme připravit. U nás se dají lehce sehnat drippery od japonské firmy Hario.
Dripper V 60–01 je vhodný pro jednu osobu, připravíte v něm najednou 250 ml kávy. Budete k němu potřebovat filtry s označením V 60–01.
Dripper V 60–02 je ideální pro 2 až 3 kávomilce a připravíte v něm najednou 450 ml kávy. Budete k němu potřebovat filtry s označením V 60–02.
Clever Dripper připraví kávu o celkovém objemu až 500 ml. Hodí se tedy i pro větší společnost, ale můžete v něm připravit kávu i pro jednoho. Filtry zakupte o velikosti 4 nebo se dají použít i V 60–03 , pokud jim přehnete špičku, aby lépe seděly do trychtýře.
Potřebujete:
- drip
- konvičku s úzkou hubičkou
- kvalitní zrnkovou kávu (nebo čerstvě mletou)
- papírový filtr
- čerstvou vodu 92?96°C (ideálně filtrovanou)
- mlýnek s mlecími kameny
- stopky
Množství kávy a mletí
Pro přípravu jakékoliv filtrované kávy je dobré dbát pravidel Gold Cup Standard, který určuje ideální množství kávy k přípravě takového nápoje na 60?70 g/l. Pokud tedy chcete 250 ml nápoj z dripu, použijte 15?17 g kávy. Nejlepší způsob samozřejmě je, odvážit si přesné množství zrnek na digitální váze.
Příprava kávy v dripu všeobecně
Založte papírový filtr do dripu a řádně jej propláchněte horkou vodou. Tento krok je důležitý proto, abyste odstranili papírovou chuť filtru, nahřáli drip a filtr dobře přilnul ke stěnám. Kávu namelte na střední hrubost na dobrém ručním nebo elektrickém mlýnku a nasypte ji do dripu.
Pro nejlepší chuťový výsledek použijte vodu s teplotou okolo 92?96°C. Pokud se voda ve varné konvici právě dovařila, nechte ji přibližně minutu odstát. Drip si položte na dostatečně velký hrnek. Kávu zalijte malým množstvím vody tak, aby byla celá smočená. Počkejte cca 20 s. Káva mezitím zvětší svůj objem a „nakvete“. V zalívání pokračujte. Voda by měla ideálně téct tenkým proudem od středu. Nelijte ji najednou, ale postupně.
Počkejte, až vám všechna káva dokape do hrnku a drip sundejte. Celá extrakce by měla trvat cca 3 minuty. Pokud vám voda proudí přes kávu rychleji, zjemněte mletí. Pokud naopak protéká velmi dlouho, zvolte hrubší mletí.
Příprava v dripperu V 60–01
Nejprve si odvažte 17 g kávy. Hrubost mletí by měla být výrazně větší než na espresso, ale trochu jemnější než při přípravě french pressu. Hrubost mletí si zapamatujte, bude se vám hodit, když zjistíte, že výsledná káva není zcela v pořádku a budete potřebovat hrubost upravit. Dále budete potřebovat asi 250 ml filtrované vody o teplotě 92–94°C. Dripper usadíte na hrnek, vložíte do něj filtr a důkladně propláchnete horkou vodou. Pak do filtru nasypete kávu, zalijete 30 ml horké vody a necháte asi 30 sekund odpočinout. Pak pomalu, tenkým proudem a krouživým pohybem směrem od středu zaléváte kávu. S krátkými přestávkami by proces filtrace měl trvat do 3 minut a měli byste spotřebovat 250 ml vody. Dripper sundáme z hrnku a filtru se jednoduše zbavíme vyhozením do koše. Káva je hotová.
Příprava v dripperu V 60–02
Postup i hrubost mletí bude úplně stejná jako u V 60–01 s tím rozdílem, že použijete 30 g kávy a tu budete zalévat 450 ml vody. Nezapomeňte kávu spařit 30 ml vody a nechejte ji také odpočinout asi 30 sekund. Protože tentokrát vám hrnek stačit nebude, použijte konvici o objemu 500–600 ml. Začátek i konec louhování kávy se v ní krásně spojí a vy pak budete mít ve všech šálcích stejně vyváženou chuť.
Příprava v Clever dripperu
Tato metoda je proti klasickému dripperu trošku jednodušší. Můžete si více hrát s hrubostí mletí, protože díky stopperu, který clever dripper má, si jednoduše odřídíte dobu louhování. Po zalití káva z Clever dripperu neodtéká a přefiltruje se až ve chvíli, kdy jej usadíte na konvičku. V ten moment se stopper odblokuje a káva se postupně přefiltruje.
Na přípravu budete potřebovat 30 g kávy a 500 ml vody. Kávu není potřeba zvlhčovat menším množstvím vody jako u V 60. Prostě kávu ve filtru jen zalijete, počkáte 2 minuty a poté nasadíte na konvičku. Tím uvolníte stopper a káva se přefiltruje. Pokud chcete připravit menší množství kávy, jednoduše použijete méně vody i kávy. Při určování správného množství se můžete řídit základním pravidlem: 60–70 g kávy na 1 l vody.
Rady a doporučení
Přijde-li vám káva velmi hořká, silná s chutí až do spálena, přesvědčte se, že nepoužíváte příliš horkou vodu, případně trochu zhrubte mletí a uberte kávu. Pokud je nápoj naopak velmi nevýrazný, plochý a slabý, postupujte obráceně. Starejte se o své kávové nádobí a po každém použití ho opláchněte teplou vodou. Určitě je nedávejte do myčky a nepoužívejte žádné mycí prostředky.
video V 60:
http://vimeo.com/72202350
http://vimeo.com/doubleshotcz/hario-v60
kód:
V60 Brewing Guide from Sightglass Coffee Roasters on Vimeo.
Hario V60 from doubleshot - pražírna kávy on Vimeo.
video Clever:
http://vimeo.com/doubleshotcz/clever-dripper
kód: