1. Úvod
  2. Kávový rádce
  3. Příprava kávy
  4. Příprava kávy v džezvě

PŘÍPRAVA KÁVY V DŽEZVĚ (Cezve, Ibrik)

Velmi stará metoda přípravy kávy, která je u nás prakticky neznámá, avšak ve světě velice rozšířená a oblíbená. Káva z džezvy chutná úplně jinak, než káva ze zalévané, či tlakové extrakce. Sedlina se zde neodděluje od extraktu, jako je tomu v případě ostatních způsobů přípravy. Poněkud zvláštní je též slazení kávy při přípravě. Často se do ní přidává kardamom, chilli nebo jiné koření.

 

Výhody:

- odlišná chuť od jiných způsobů přípravy

- tradice přípravy

- džezva se též hodí jako ozdoba interiéru, či kuchyně

 

Nevýhody:

- sedlina v kávě leckomu nemusí vyhovovat

- nutná investice do kvalitního mlýnku pro velmi jemné namletí

- nutnost hlídat celý proces přípravy

 

Potřebujete:

- džezvu

- 100 ml studené vody

- 6?9 g čerstvé velmi jemně namleté kávy

- Cukr či libovolné koření

 

Původ a tradiční příprava

Tento způsob přípravy kávy je nejvíce rozšířen v arabských zemích, kde se setkáte s názvem cezve. Najdete ji ale také například v Řecku, Rusku a Indii. Tradičně je džezva měděná a uvnitř pocínovaná. Káva se v ní připravuje v horkém písku, kde za pozvolného zahřívání, před tím, než se slije do šálků, několikrát vzkypí. Celý proces probíhá jako obřad.

 

Příprava v našich podmínkách

Pokud doma nemáte k dispozici písek, není třeba se ničeho obávat, džezvu si můžete dobře uvařit i na obyčejné plotýnce. Pro přípravu potřebujete kávu co nejjemněji namletou, připomínající svou strukturou například hladkou mouku. Na džezvu se často používá směs arabiky a robusty nebo se vaří i z robusty samotné, a to zejména pro její schopnost vytvořit krásnou cremu.

 

Postup přípravy kávy v džezvě

Pro přípravu kávy v džezvě je zapotřebí umlet kávová zrna co nejjemněji, až do podoby pudru. Káva by se neměla vařit vysokým varem

  • Naplňte džezvu do dvou třetin studenou vodou a přidejte cukr a kávu. Na jeden šálek kávy se zpravidla dávkují dvě lžičky kávy a jedna lžička cukru

  • Džezvu dáme na vařič a přivedeme k varu, až dokud nedojde pěna po okraj džezvy. Poté džezvu odebereme z vařiče a malé množství pěny přidáme do šálků

  • Džezvu opět přivedeme k varu a opakujeme ještě dvakrát stejný postup s pěnou, tedy džezvu jsme přivedli k varu 3x

  • Kávu z džezvy dáme chvilku stranou a ponecháme minutu v klidu. Můžeme s džezvou zakroužit, aby se káva smyla ze stěn

  • Kávu podávejte do šálků

 

 

 

video: http://vimeo.com/52156376

 

kód:

 

"Türk Kahvesi Demleme Yöntemi" - "Turkish Coffee Brewing Method" // Kahve Devrimi from KahveDevrimi on Vimeo.