» Nejčastější dotazy

1/ Jaký typ kávovaru pro přípravu espressa si mám vybrat domů, popř do kanceláře?

Zákazník se musí nejprve rozhodnout, zda je přípravě kávy ochoten věnovat více času nebo je pro něho důležitá rychlost přípravy kávy. A také se musí rozhodnout, zda kvalitu výsledné kávy chce aktivně ovlivnit vlastní manuální přípravou (což ne vždy prospěje koncové kvalitě?) anebo celý proces přípravy svěří automatickému stroji (což pro změnu postrádá aspekt autentičnosti každé jedné kávy)

V pořízení standardního systému pro přípravu espressa jsou oba způsoby přípravy, tzn. automatický versus pákový, cenově přibližně srovnatelné. Automatickým kávovarem rozumějme kávovar s vestavěným mlýnkem. Pákovým kávovarem zase kávovar s tzv.“pákou“ obsahující vyměnitelné filtry na kávu ke kterému je třeba koupit ještě kvalitní kamenový mlýnek. Samozřejmě je možné kupovat kávu již namletou, avšak není to úplně nejlepší řešení. Mletá káva totiž rychle ztrácí atributy čerstvosti kávy zrnkové a většinou není ani optimálně namletá co se její hrubosti týče. Rychlejší příprava kávy je pochopitelně na přístroji automatickém, kde po kompletním nastavení kávovaru stačí zmáčknout jedno tlačítko a celý proces přípravy kávy pak probíhá bez dalšího Vašeho zásahu.

Pochopitelně je třeba zahrnout do úvah nad pořízením nového kávovaru i fakt četnosti přípravy espressa během dne, respektive pravděpodobného počtu porcí kávy za den. Tam kde je větší kolektiv a káva se připravuje jak na běžícím pásu si nedovedeme představit přípravu za pomoci pákového kávovaru vzhledem k časové náročnosti přípravy, poměrně velkému nepořádku kolem kávovaru, ale i „baristické negramotnosti“ každého jednoho „připravovatele“.

Otázek kolem výběru spousty, kvalifikovaných odpovědí (nepočítáme-li zástupy „odborníků“ na internetových blozích) málo. Takže co s tím?

Nezbývá než navštívit odborníky s letitou praxí a specializací na kávovary, kteří vám doporučí kávovar o kterém jsou přesvědčeni, že splní Vaše očekávání pro přípravu špičkového espressa nebo cappuccina. A co víc? Přímo Vám vybraný kávovar předvedou v praxi a provedou Vás osobně baristickým rychlokursem tak, abyste po instalaci nového „kamaráda“doma nebo v zaměstnání netápali, ale pouze si už jenom užívali kávové nirvány.

2/ Je nutné, aby měl kávovar tlak 15barů?

Jedná se o nejčastější dotaz zákazníků, kteří nic neponechávají náhodě a pečlivě studují informace na internetu. Pravda je taková, že výkon samotného čerpadla kávovaru není rozhodující. Důležité je, aby voda horká cca 85°C po projití celého systému kávovaru měla v kontaktu s pomletou kávou výsledný tlak 9 barů. U profesionálního kávovaru tuto podmínku zajistí výkonné a velké rotační čerpadlo s konstantním tlak 9 barů. U domácích, resp.malých kávovarů je to všechno trochu jinak. Rotační čerpadlo je zde, s ohledem na malý prostor uvnitř kávovaru, nahrazeno čerpadlem vibračním. Čerpadlem, které velmi rychle vibruje a produkuje tlakové hodnoty např.“0-15-0-15-0-15…“ což v konečném výsledku, u kvalitních kávovarů, poskytne požadovaný tlak 9 barů. Ptáte se, jak tedy, při pohledu na regál s kávovary, vybrat ten kvalitní? Úplně jednoduše! Nechte si kávovar, který se Vám líbí vizuálně, nebo se Vám líbí třeba pro svoje funkce, předvést při přípravě espressa a ještě lépe i při přípravě cappuccina. Že Vám ho ale v „elektře“ běžně nepředvedou? Navštivte odborné prodejce se širokou nabídkou kávovarů a letitými zkušenostmi. Třeba zrovna v Novém Městě nad Metují v prodejně kávovarů firmy SELADON.

3/ Je pravda , že 100% Arabika je nejlepší káva?

Obecně to určitě neplatí. Kromě toho, že se pěstují robusty , které stojí více než ne tak kvalitní Arabiky, jde samozřejmě o konkrétní chuť a očekávání zákazníka. Už jenom z důvodu nemalých investic špičkových kávových firem do tzv. blendování arabik a robust je zřejmé, že teprve správně vyvážená chuť kávy osloví nejvíce zákazníků. Přestože dnešní trend ochutnávání tzv. monoarabik(jednopruhových arabik) je poměrně rozšířený, většina náruživých konzumentů kávy se vrátí ke kvalitním kávovým směsím.

4/ Prodáváte tureckou kávu?

Tento častý dotaz má jednoduchou odpověď. Každá zrnková káva se může jednoduše proměnit na kávu tureckou a to tak, že ji velmi jemně pomeleme. Pijáci „obyčejného turka“, i vy můžete samozřejmě ochutnávat různé kvalitní směsi i monoarabiky(jednodruhové arabiky) a nemusíte být odkázáni na supermarketovou nekvalitní kávu !

5/ Jak je to s tou cibetkovou kávou?

Cibetková káva, je pražená káva, jejíž zelené zrno prošlo trávícím traktem malých zvířátek –cibetek. Dnes už se nesbírá volně v přírodě, ale existují farmy, které cibetky chovají a pokud dovolíte náš názor, je to velký business s průměrnou kávou. Taková káva je velmi drahá a nás opravdu neohromila. Představte si, že už se zjistilo, že podobné enzymy obsahuje i trávící ústrojí slona, takže už se praží i „sloní káva“! No proč asi? Sloní trus je větší a spořádá více kávových zrn, takže ještě větší byznys.Určitě vás nechceme od této kávy odradit, názor si musí udělat každý sám.