»

 

PÉČE O PÁKOVÉ KÁVOVARY

Chcete-li servírovat kávu s dokonale plnou chutí bez rušivých tónů, čištění kávovaru se pro vás musí stát běžnou součástí pracovního dne. Profesionální pákový kávovar se skládá z mnoha částí, z nichž některé stačí vyčistit párkrát do měsíce, avšak jiným je nutné věnovat péči opravdu každý večer. I pákový kávovar, který používáte doma či v kanceláři vyžaduje průběžnou a pravidelnou údržbu.

 

Voda, základ všeho

Voda, ze které připravujete kávu, ovlivňuje hned dvě věci - jednou z nich je chuť kávy, kterou požadujeme samozřejmě co nejlepší, druhou pak stav technologických součástí kávovaru. Přestože klasická kohoutková voda odpovídá všem hygienickým normám a je pro běžné pití ideální, kvůli obsahu vápenatých sloučenin a drobných nečistot není zcela vhodná pro použití v gastronomii. Zvlášť s kávovary se kohoutková voda moc nekamarádí.

K úpravě vody proto používejte filtry a změkčovače, které odstraní problematické nečistoty, chlor, nežádoucí pachy a zamezí tvorbě usazenin nebo vzniku vodního kamene v jednotlivých částech kávovaru. Takto upravovaná voda výrazně napomůže prodloužit životnost celého kávovaru.

Ve většině provozů se řadu let používají změkčovače (depurátory), ale určitě se vyplatí investovat do o něco dražších filtrů. Na rozdíl od změkčovačů je není potřeba pravidelně čistit za pomoci čisté vody chemikálií. Filtry navíc nedopustí úplnou demineralizaci vody, díky využívané technologii máte i po filtraci vodu lahodnou s vyváženým množstvím minerálů.

 

Čištění „hlavy“ kávovaru

Hlava kávovaru se skládá z filtru, těsnění a páky, z nichž každá část si zaslouží vaši pozornost. Základem je funkční těsnění, které je potřeba měnit zhruba jednou za dva až tři měsíce, což poznáte většinou tak, že kolem páky začne nenápadně protékat voda.

Samotné čištění hlavy provádějte denně za pomocí slepého sítka (speciální sítko bez děr), které nasaďte do hlavy kávovaru, spusťte a nechte běžet necelých 10 vteřin. Horká voda, která koluje uvnitř hlavy, se po vypnutí vypustí zadním ventilem společně s nečistotami a zbytky kávy. Postup několikrát opakujte, poté páku povolte a znovu opatrně pusťte kávovar. Pákou pohybujte zleva doprava, přičemž dávejte pozor, abyste se nepopálili horkou vodou protékající přes okraj. Tímto způsobem dokonale vyčistíte těsnění hlavy. Zhruba třikrát týdně sáhněte také po speciálních chemických čistidlech určených k údržbě hlav kávovaru.

 

Nezapomeňte na páky a trysku

Páky i tryska jsou dalšími částmi, které vyžadují vaši každodenní péči. Po celodenním používání kávovaru je nutné obě páky vytáhnout, rozložit a dokonale omýt. Zbytky kávy ze sítek lze jednoduše a dokonale odstranit zubním kartáčkem, vnitřek páky nejlépe vyčistíte šetrnou „drátěnkou“. Doporučujeme také páky zhruba třikrát týdně namočit na 15 minut do horké lázně s dávkou čističe a poté důkladně opláchnout čistou vodou.

Tryska na páru se standardně profukuje před a po každém použití, avšak není od věci ji navíc každý večer ještě jednou profouknout, odšroubovat spodní část a vyčistit pomocí speciálního úzkého kulatého kartáčku. Podle potřeby trysku jednou za čas propláchněte, nebo nechte přes noc odmočit v lázni s obsahem čističe.

 

Údržba mlýnku na kávu

Vyčistit mlýnek na kávu neznamená jenom umýt zásobník na zrno a popřípadě zásobník, kde je mletá káva. To je samozřejmě také podstatné ale velmi důležitou roli hrají právě mlecí kameny. Káva je všeobecně velmi mastná a kameny se rychle zanáší mastnotou a mezi jednotlivými zuby (které mohou být opravdu velmi jemné) ulpívají i zbytky samotné kávy. Mlýnek pak nemele přesně a výsledek nemusí odpovídat nastavení.

Přitom není potřeba celý mlýnek rozdělávat a čistit manuálně. Dnes jsou k dostání speciální čističe na mlýnky na rostlinné bázi, většinou ve formě malých granulek, nebo ve tvaru „lentilek“. Stačí je nasypat přímo do mlýnku a nechat je pomlít, stejně jako kávu – tyto čistící prostředky na mlýnky jsou zdravotně nezávadné, nemají žádnou chuť a ani nejsou nijak cítit. Přesto se doporučuje po čištění pomlít hrst kávy, kterou vyhodíte. Káva není nijak znehodnocena, ale mohou v ní zůstat ještě malé bílé tečky – zbytky čistícího prostředku. Čistící prostředek skvěle absorbuje mastnotu a odstraňuje zbytky staré kávy.

Pro ty, kteří chtějí, aby jejich mlýnek na kávu vydržel co nejdéle ve skvělém stavu, mlel přesně a aby jejich espresso chutnalo vždy skvěle, je čištění mlýnku běžnou záležitostí. Doporučuje se mlýnek na kávu vyčistit vždy nejpozději po 5 kg spotřebované kávy. Pokud však máte mlýnek doma a nenamelete tolik kávy, je dobré vyčistit ho alespoň jednou týdně.

 

Zdroj: http://www.cesk.cz