»

 

PÉČE O AUTOMATICKÉ KÁVOVARY

Pravidelná péče

Když se naučíte o svůj kávovar správně a hlavně pravidelně starat, poznáte to na chuti i na vzhledu připravovaného espressa. Pravidelná údržba by měla zahrnovat každodenní čištění kávovaru od kávové sedliny a zbytků kávy a pravidelné čištění spařovací (centrální) jednotky.

Většina automatických kávovarů použitou kávu automaticky odstraní do nádobky na odpad a zapnutím samočisticí funkce zlikviduje zbytky kávy usazené v kávových cestách kávovaru. Stačí proto vyjmout odkapovou misku spolu s miskou na kávové sedliny, misky vyprázdnit, umýt od od kávových usazenin a vložit zpět do kávovaru. Povrch kávovaru můžete jednoduše otřít houbičkou namočenou v roztoku běžného přípravku na mytí nádobí a vody.

Přibližně jednou týdně je třeba z vypnutého kávovaru vyjmout spařovací (centrální) jednotku, propláchnout ji čistou vodou (bez saponátů!) a houbičkou nebo štětečkem odstranit zbytky kávových usazenin. Při té příležitosti zkontrolujte vnitřek kávovaru a případné zbytky kávy vytřete, případně vysajte vysavačem.

 

Čištění kávových cest

Každodenní údržba ale nestačí. Nepražená káva totiž obsahuje 10 - 15 % tuku a klasické espresso je tak v podstatě emulze vody, aromatických látek a olejů, které se usazují na stěnách průtokových kanálků a negativně ovlivňují chuť připravovaného nápoje. Kávovar vlivem znečištění nepracuje se správným tlakem ani teplotou. Olejové usazeniny navíc nepříjemně páchnou a to kávě rozhodně nesvědčí.

Jednou za čas byste proto měli provést vyčištění kávových cest. Správnou dobu pro tento úkon vám kávovar sám nahlásí. Pro tuto činnost si pořiďte kvalitní čistící přípravky určené výhradně pro kávovary. U většiny automatických kávovarů se čistící (odmašťovací) tableta vkládá, ať už přímo, nebo šachtou, do spařovací jednotky. Jednotlivými kroky čistícího cyklu vás kávovar provede sám po spuštění čistícího programu.

Pokud se na takovou činnost necítíte, můžete svůj kávovar svěřit odborníkovi v profesionálním servisu.

 

Dekalcifikace

Každá voda, i ta balená, obsahuje vodní kámen, který se podle tvrdosti vody usazuje v průtokovém systému kávovaru. Na vlastnostech vody samozřejmě závisí i výsledná chuť kávy. Obecně platí, že na přípravu kávy je vhodnější měkká voda. Pokud budete používat tvrdou vodu, hrozí, že usazený vodní kámen v kombinaci s vysokým tlakem způsobí únik páry nebo vody. V nejhorším případě může dojít i k poškození elektrických obvodů v kávovaru a to už pak znamená opravdu velký problém.

Jako prevence v boji proti usazování vodního kamene a pro lepší chuť připravovaného nápoje se osvědčily speciální filtry a změkčovače vody, které jednoduše nainstalujete před nebo do vašeho kávovaru. Ty jsou k dostání v různých velikostech, podle toho, kolik vody budete potřebovat. Při používání těchto filtrů významně chráníte svůj kávovar a nutnost odvápňování skoro odpadá.

Každý automatický kávovar, podle nastavení tvrdosti vody, vám v daný čas zahlásí nutnost odvápnění - dekalcifikace. Stejně jako u čištění kávovaru od oleje, i zde je nutné používat pouze speciální čistící prostředky určené výhradně pro kávovary, u kterých máte jistotu, že nepoleptají nebo jinak nepoškodí těsnění a další části stroje. Dekalcifikační prostředek se rozmíchá s vodou a nalije do zásobníku na vodu. Dalšími kroky odvápňovacího cyklu vás kávovar provede sám po spuštění odvápňovacího programu.

Pokud chcete svému kávovaru dopřát skutečně profesionální péči, nechte vodní kámen odstranit pracovníky autorizovaného servisu.

 

Mléko

Nejen kávovary, které mají tzv. kapučinátory (automatické, poloautomatické), ale i kávovary s jednoduchou parní tryskou pro šlehání mléka vás budou zlobit, pokud nebudete trysky a kapučinátory pečlivě a pravidelně čistit. Zaschlé mléko opravdu není nic lahodného ani zdravého – je potřeba si uvědomit, že mléko, ze kterého si chcete připravit chutné cappuccino se nakonec připravuje v místě, kde mohou být zbytky mléka z minulých dní. Proto je důležité po každé přípravě trysku či kapučinátor propláchnout a pravidelně je čistit i speciálním roztokem, který dokáže odstranit i zbytky zaschlého mléka z míst, kam se nedostaneme.

 

Mlýnek

Určitou pozornost je potřeba věnovat též mlýnku na kávu a občas zkontrolovat, zda je mlýnek čistý. Případné nečistoty či zbytky zrn je třeba odstranit štětečkem na čištění kávovarů, případně použít speciální prostředek na čištění mlýnků na kávu, který zároveň váš mlýnek i odmastí.

 

Můžete mít doma kvalitní drahý stroj a kupovat vaši oblíbenou kávu, pokud ale nebudete kávovar opečovávat a káva při přípravě na poslední chvíli proteče nečištěnými cestami, znehodnotí to její chuť. Stejný vliv má i voda – i když nalijete do nádržky čerstvou vodu, její chuť může ovlivnit její cesta ke kávě.