»

 

PŘÍPRAVA KÁVY V AEROPRESSU

Pokud hledáte nevšední přípravu kávy na doma nebo ideálního partnera na cesty, vyzkoušejte aeropress. Jedná se o jeden z nejnovějších kávových vynálezů. Vymyslel jej Alan Adler z americké firmy Aerobie a to teprve v roce 2005.

Aeropress se skládá z plastového válce, pístu a sítka, do kterého se vkládá papírový filtr. Příprava kávy v aeropressu může připomínat tu ve french pressu. Výsledná chuť se ale liší. Navíc se do nápoje nedostanou drobná namletá zrnka, protože se tlačí skrze papírový filtr. Pro kávu z aeropressu je typická vyvážená jemnější chuť s relativně nízkým obsahem kofeinu.

Existují dva základní způsoby přípravy. Při klasickém dochází ke krátké extrakci a následnému stlačení přes filtr. Při inverzní metodě lze kávu extrahovat v plastovém válci i několik minut.

 

Potřebujete:

- aeropress

- kvalitní zrnkovou kávu (nebo čerstvě mletou)

- mlýnek s mlecími kameny

- papírový filtr

- čerstvou vodu 92-96°C (ideálně filtrovanou)

- stopky

- míchátko

 

Množství kávy a mletí

Pro přípravu jakékoliv filtrované kávy je dobré dbát pravidel Gold Cup Standard, který doporučuje použít 60-70 g/l. Na aeropress, jehož objem je 250 ml, je tedy třeba 15-17 g kávy. Pokud si nemůžete odvážit přesné množství zrnek na digitální váze, vhoďte jich do mlýnku zhruba 1,5 hrsti.

 

Klasická metoda přípravy

Založte papírový filtr do plastového sítka a propláchněte jej vodou. Tento krok je důležitý proto, aby se filtr zbavil své papírové chuti a dobře přilnul k sítku. Plastové sítko poté nasaďte na aeropress. Kávu namelte na střední hrubost a nasypte ji do aeropressu. Pokud mlýnek nemáte, nechte si zrnka namlet na potřebnou hrubost v prodejně s kávou.

Pro nejlepší chuť je dobré použít vodu s teplotou okolo 92?96°C. Vodu proto nechte po jejím dovaření ve varné konvici přibližně minutu odstát. Poté položte aeropress na dostatečně velký hrnek a kávu pomalu zalívejte až po okraj. Zamíchejte a nechte 15 vteřin extrahovat. Následně nasaďte píst a pomalu stlačte kávu do hrnku. A je to!

 

Inverzní metoda

Nasaďte píst do válce aeropressu, ten obraťte o 180° a nasypte do něj 17g hrubě namletých zrnek. Kávu zalijte vodou doporučované teploty a zamíchejte. Papírový filtr vložte do sítka a propláchněte horkou vodou. Sítko nasaďte na komoru aeropressu. Po 1-2 min. extrakci přiložte dostatečně velký hrnek, aeropress obraťte a pomalu stlačte.

Při použití klasické metody vznikne komplexní a středně silná káva. Inverzní metodou získáte nápoj chutí blízký kávě připravené ve french pressu.

 

Rady a doporučení

Pokud vám bude káva připadat příliš silná a hořká, pak se přesvědčte se, že nepoužíváte příliš horkou vodu. Případně zhrubte mletí a uberte množství kávy. Velmi nevýraznou, plochou a slabou chuť kávy spravíte jemnějším mletím a přidáním mletých zrnek. Nádobí po každém použití opláchněte teplou vodou. Použití saponátů se nedoporučuje. Mohou ovlivnit výslednou chuť kávy.

 

 

_____

 

 

video:

http://vimeo.com/62908498

http://vimeo.com/doubleshotcz/aeropress

 

kód:

Aeropress Brewing Guide from Sightglass Coffee Roasters on Vimeo.

 

 

Aeropress from doubleshot - pražírna kávy on Vimeo.