»

 

PŘÍPRAVA KÁVY V CHEMEXU

Jako u každé alternativní metody lze i kávu v Chemexu připravit velmi jednoduše při dodržení několika základních pravidel, které de facto platí pro všechny ostatní způsoby manuální filtrace. Nejvíce opomíjeným krokem je důkladné propláchnutí papírového filtru. Ať již se jedná o přírodní nebo bělený papír, vždy filtr před použitím řádně propláchněte alespoň půl litrem vroucí vody. Pouze tak odstraníte nechtěnou papírovou chuť, která se zákonitě promítne do šálku. Hrubost namletí zvolte podle osobních preferencí tak, aby doba filtrace nepřesáhla 4 minuty. Obvykle se hrubost pohybuje mezi espressem a French Pressem. Nasypte čerstvě namletou kávu do správně složeného filtru (pokud používáte filtry Chemex, postupujte podle návodu) a pomalu navlhčete malým množstvím horké vody. Smyslem této fáze je uvolnit z kávy CO2 a nechat ji tzv. „rozkvést“. Nasnadě je přirovnání k pre-infůzi, tzv. předpaření kávy, u espresso kávovarů. Po půl minutě můžete začít krouživými pohyby pomalu zalévat zbytek namleté kávy horkou vodou (cca 92-94°C). Snažte se kávu vodou zalít rovnoměrně. Pouze tak využijete její maximální potenciál.

 

Potřebujete:

- čerstvou kávu (30 g na 500 ml)

- Chemex

- papírové filtry pro Chemex

- horkou vodu o teplotě 94-96 °C

- mlýnek na umletí čerstvé kávy

- váhu na odměření 30 g kávy

- stopky na měření času

- pokud možno speciální nalévací konvici Hario Buono nebo jinou s co nejmenší hubičkou

- šálek na přefiltrovanou kávu

 

Postup přípravy kávy

  • Pečlivě propláchněte filtr! Velmi důležitý krok, který je pro dokonalou chuť nezbytný. Filtr propláchněte min. 350 ml vroucí vody, abychom zabránili nežádoucí chuti v našem šálku.

  • Umelte čerstvou zrnkovou kávu. Pro přípravu filtrované kávy používáme nejčastěji hrubé mletí, tzn. že zrníčka umleté kávy by měly připomínat krupicový cukr.

  • Zahřejte vodu na cca 94-96 °C. Pokud nemáte možnost nastavit konkrétní teplotu na varné konvici, přiveďte vodu k varu a nechte přibližně půl minuty odstát. Teplota spadne na požadovaných 94-96 °C.

  • Vložte promytý filtr do Chemexu a do filtru nasypte kávu. Kávu zalijte nejprve trochou vody (cca 30-40 ml) a počkejte 30 vteřin. Poté krouživými pohyby postupně doléváte zbylých 460-470 ml horké vody. Extrakce by měla trvat celkem přibližně 4 minuty. Pokud vám voda proudí přes kávu rychleji, zjemněte mletí. Pokud naopak protéká velmi dlouho, zvolte hrubší mletí.

 

 


video: http://vimeo.com/62908501

 

kód:

Chemex Brewing Guide from Sightglass Coffee Roasters on Vimeo.