»

 

PŘÍPRAVA KÁVY VE FRENCH PRESSU

Nejjednodušší způsob, jak si doma udělat dobrou kávu, je připravit si ji ve french pressu. Kafetiér, jak se jinak french pressu také říká, představuje nejkratší cestu od „turka“ ke správně připravené kávě. Pro kávu z kafetiéru je typická plná, silná a sladká chuť.

 

Potřebujete:

- french press

- kvalitní zrnkovou kávu (nebo čerstvě mletou)

- mlýnek s mlecími kameny

- čerstvou horkou vodu 92-96°C (ideálně filtrovanou)

- stopky

- míchátko (nejlépe dřevěnou hůlku)

 

Množství kávy a mletí

Pro přípravu jakékoliv filtrované kávy je potřeba dbát pravidel Gold Cup Standard, která určují ideální množství kávy k přípravě filtrovaného nápoje na 60 – 70 g/l. Pokud tedy vlastníte french press o objemu 250 ml, použijte cca 15 – 17 g kávy. Nejlepší způsob samozřejmě je, odvážit si přesné množství zrnek na digitální váze. Káva by měla sahat cca do ? french pressu.

 

Postup přípravy kávy

Pro lahodnou chuť kávy používejte k přípravě vodu s teplotou okolo 94°C. Pokud se voda ve varné konvici právě dovařila, nechte ji cca 1 minutu odstát. Poté kávu pomalu zalijte až po zobáček nádoby a promíchejte. Extrakce by měla trvat maximálně 4 minuty. Po jejich uplynutí stlačte kávovou krustu sítkem a celý obsah french pressu přelijte do dostatečně velké nádoby. A je to!

Přijde vám to skoro stejné jako „turek“? Omyl. Jelikož se na french press káva mele velmi nahrubo, za časově omezenou dobu extrakce se do nápoje vylouhuje z kávy pouze to dobré. Stlačením a následným přelitím se extrakce zastaví. Do kávy se tak již nemají čas vylouhovat třísloviny a dřevité látky, které u „turka“ vytvářejí jeho typickou hořkou a svíravou chuť.

 

Rady a doporučení

Po uplynutí tří až čtyř minut přelijte všechnu kávu do jiné nádoby, aby již extrakce nepokračovala. Nejčastější chybou přípravy bývá, že lidé zkazí chuť kávy příliš dlouhým louhováním. Pokud je káva velmi hořká a silná s chutí až do spálena, přesvědčte se, zda nepoužíváte příliš horkou vodu, případně trochu zhrubte mletí a uberte množství kávy. Pokud je nápoj naopak velmi nevýrazný, plochý a slabý, postupujte obráceně. Starejte se o své kávové nádobí a po každém použití ho opláchněte teplou vodou. Určitě je nedávejte do myčky a nepoužívejte žádné mycí prostředky.

 

 

 

 

 

video:

http://vimeo.com/72293843

http://vimeo.com/doubleshotcz/french-press

 

kód:

French Press Brewing Guide from Sightglass Coffee Roasters on Vimeo.