»

 

PŘÍPRAVA KÁVY V MOKA KONVIČCE

Moka konvička je hliníkový vynález Alfonse Bialettiho z roku 1933, ve kterém si doma snadno a rychle připravíte velmi silný šálek kávy.

Skládá se ze tří částí: ve spodní je voda, v prostřední mletá káva a do horní části vytéká kávový extrakt. V dnešní době existuje velké množství těchto kávovarů: hliníkové, nerezové, na plynové sporáky nebo i na indukční desky.

 

Potřebujete:

- moka konvičku

- kvalitní zrnkovou kávu (nebo čerstvě namletou)

- mlýnek s mlecími kameny

- čerstvou vodu


Postup přípravy kávy

Do spodní části nalijte čerstvou studenou vodu těsně pod přetlakový ventil. Do sítka nasypte středně hrubě namletou kávu až po okraj, nestlačujte ji, pouze zarovnejte. Pevně našroubujte horní část moka konvičky a dejte na vařič. Káva začne po pár desítkách sekund vytékat do horní části. Až se tak stane, zaklopte víčko a ztlumte zdroj tepla. Jakmile přestane káva plynule vytékat (uslyšíte prskání), konvičku odstavte a kávu rozlijte do šálků.

Rady a doporučení

Přestože je příprava kávy v moka konvičce poměrně jednoduchá, je potřeba věnovat zvýšenou pozornost některým krokům. Za prvé – množství vody. Pokud nalijete do spodní nádoby vodu nad přetlakový ventil, pára nebude mít prostor se roztahovat tak, jak je potřeba a voda vám ventilem uteče mimo konvičku. Za druhé – hrubost mletí. Pokud do sítka dáte příliš jemně mletou kávu, tlak páry nedokáže vodu protlačit přes sítko, to se ucpe a voda vám vyteče přetlakovým ventilem. Naopak, pokud namelete kávu příliš hrubě, voda přes kávu proteče velmi rychle a káva bude slabá a nevýrazná.

Čím více kávy ve své konvičce uvaříte, tím bude lepší. Díky pórovitosti hliníku se v horní části vytvoří specifický povlak a vaše káva nebude chutnat po kovu. Proto svojí moka konvičku nikdy nemyjte jarem, povlak by se zničil a jar by se navíc vsákl do hliníku.