» Jak si vybrat kávovar

 

ZÁKLADNÍ RADY PRO VÝBĚR AUTOMATICKÉHO KÁVOVARU

 

Kvalitní kávovar není malou investicí. Než se pro kávovar rozhodnete, nechte si v něm připravit espresso. Zaměřte se na krému, která nesmí hned zmizet, musí se udržet na stěnách hrníčku, musí být hustá a v závislosti na typu použité kávy zpravidla krémově hnědá. Nechte si připravit dvě espressa naráz: tím zjistíte, jak kvalitní má spařovací jednotku. A na co se ještě při koupi kávovaru zaměřit?


Kávovar by měl mít mlýnek

Ať se již rozhodnete pro jakoukoli značku, vždy preferujte kávovar s vlastním mlýnkem. Jedině čerstvě pražená a namletá káva má správné aroma. Jakákoli balená mletá káva bez ohledu na výrobce, voní jen několik hodin po otevření. Mleté kávě škodí vzduch, káva oxiduje a ztrácí éterické oleje které jsou v ní obsaženy a které se významným způsobem podílejí na výsledné chuti kávy. Navíc můžete ovlivňovat hrubost mletí a tím i chuť kávy.

 

Spařovací jednotka

V automatickém kávovaru putuje káva po namletí do tzv. spařovací jednotky, kde se káva upěchuje (spresuje - odtud název espresso, i tlak upěchování kávy je velmi důležitý) a skrze ní se nechá tlakem protéct horká voda. Většina kávovarů na trhu má jen malou spařovací jednotku, která není schopna pojmout větší množství kávy. Espresso které si dáváte v kavárně je připraveno ze 7g kávy / cca 35-40 ml vody. Někdo však má rád silnější kávu proto ji připravuje z většího množství kávy. Je proto dobré mít dostatečně velkou spařovací jednotku.

Jednoduchým testem jak ověřit dostatečnost spařovací komory je nechat si připravit dvě espressa najednou. Některé kávovary namelou první dávku a do hrníčků se připraví asi polovina požadovaného množství kávy. Následně se opět namele káva a do již připravené chladnoucí poloviny nateče zbylá část. To je samozřejmě špatně a je to dáno tím, že kávovar nemá dostatečně velkou komoru, aby mohl pojmout správné množství kávy. Kvalitní kávovar umí připravit dvě espressa najednou.

 

Teplota vody

Teplota vody která je pod tlakem hnaná přes spresovanou kávu by měla mít 87-93°C. Jedině při správné teplotě se z kávy uvolní požadované látky a vy získáte skutečně plné aroma, ve kterém nebude nic chybět. Pokud je teplota nižší káva může být kyselejší, neudrží si krému, která vzniká mísením horké vody s oleji v kávě obsaženými. Správnou chuť pak nezískáte ani s použitím sebelepší kávy.

Pokud má kávovar kvalitní topný systém, umí zpravidla produkovat dostatek páry po dostatečně dlouhou dobu pro napěnění mléka. Zde je opět jednoduchý test. Pokud necháte kávovar produkovat páru, nesmí vám z trysky společně s párou téct voda, kávovar by měl produkovat souvislé množství páry nejméně po dobu 30 - 40 sekund. Kvalitní přístroje to zvládají až 2 minuty - jinak pěnu na přípravu latte machiatta není možné připravit.

 

Tlak čerpadla

Většina lidí ví o kávovaru že by měl mít 15 barů, a čím více tím lépe. Není tomu zcela tak. Profesionální pákové kávovary mají zpravidla tlak 9 barů. Není ani tak problém v hodnotě tlaku jako spíš v tom aby kávovar tu hodnotu po dobu potřebnou udržel. Hodně kávovarů vytvoří tlak 15 barů v první vteřině spařování kávy a následně klesá.

 

Údržba

Při koupi kávovaru si mnoho lidí neuvědomuje, ale prvním předpokladem kvalitní kávy je dokonalá čistota kávovaru. Nezapomínejte že věta " tady to jednoduše vyndáte a opláchnete " vás bude doprovázet denně, i když si uděláte jen malé espresso. Pokud totiž stroj nepropláchnete, tak zbytky včerejší kávy zkazí chuť té dnešní.... Určitě si tedy zjistěte maximum informací o údržbě.

Vhodné je pokud kávovar umožňuje použití změkčovacích filtrů na vodu. I kvalita vody má totiž velký vliv na výslednou chuť kávy. Ideální je měkčí voda. Každý prodejce by vás měl dokonale seznámit s údržbou kávovaru.

Renomovaní výrobci nabízí i kvalitní chemii pro větší údržbu kávovaru, která se provádí zhruba jednou za tři měsíce. Kvalitní kávovar by měl vše opět zvládnout sám, jen na základě spuštění příslušného programu.

 

Záruka

Všechny výrobky mají záruku 2 roky. Ale v poskytovaném servisu mohou být rozdíly. Informujte se proto na možnost zapůjčení náhradního kávovaru pro případ závady, jak se řeší případné odeslání kávovaru do servisu. Je výhodné, pokud existuje servisní podpora, díky které zavoláte a o ostatní se postará prodejce. Vždy se informujte na výluky ze záruky. Spolehlivost kávovarů nejlépe zjistíte referencí od známých, žádný prodejce vám asi sám neřekne že má poruchové výrobky.

 

 

Zdroj: http://www.kavarnamonro.cz